Άλκης Βασάλιος
Αρχιτέκτονας, απόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Εκπαίδευση:
ERASMUS στο Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid
Διπλωματική εργασία: «Φαντάσματα στην πόλη: Σενάρια φοιτητικής συγκατοίκησης στο ΜΙΝΙΟΝ»
Ερευνητική διατριβή: «Αφηγήσεις και Σχεδιασμός για το κέντρο της Αθήνας»
3ο βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό Urban Signal, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα:
«Καταγραφή, Αξιολόγηση και Προτάσεις για το δίκτυο Νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων»
«Χωρική Επίπτωση της Κρίσης – Εξάρχεια: Κλειστά καταστήματα και κτίρια»
«Μελέτη και Ανάλυση Παραδοσιακών Οικισμών στην Πελοπόννησο, πλήρη καταγραφή του ιστορικού χωριού Δρυμός στη Μάνη»
Συμμετείχε στη σχεδιαστική ομάδα και στην ομάδα επίβλεψης του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» (Designed for Better Learning), ως μέλος του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή προσέγγιση που συνδυάζει την εκπαίδευση με την αρχιτεκτονική, αναβάθμισε τους χώρους 24 σχολίων όλων των βαθμίδων του Δήμου Αθηναίων.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εκπαιδότοποι» του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δημιουργία με συμμετοχικό σχεδιασμό νέων χώρων και νέων στοιχείων εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο σχολικό περιβάλλον.
Συμμετείχε στην οργάνωση εργαστηρίου με θέμα τον αειφόρο σχεδιασμό και την κατασκευή με χρήση μπαμπού, σε εθελοντική ομάδα στο χωριό Minca της Santa Marta στην Κολομβία.
Επιμορφώσεις – ειδικά ενδιαφέροντα
Παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακής ξυλουργικής στο Athens School και εργάζεται στην αποκατάσταση και δημιουργία ξύλινων κατασκευών.
Συμμετείχε στο Φθινοπωρινό Σχολείο παραδοσιακής και αειφόρου δόμησης της διεπιστημονικής συλλογικότητας «Μπουλούκι» με θέμα τη σύνδεση μεταξύ παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών, σύγχρονων ζητημάτων αειφόρου δόμησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών.
Συμμετείχε στο Βιωματικό εργαστήριο φυσικής δόμησης του αρχιτεκτονικού γραφείου Αίθριο Architecture στην ορεινή Αχαΐα στον οικισμό Γολέμι, στο χώρο του Cobiton.
Επαγγελματική δραστηριότητα
Έχει εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio και στο Decode Fab Lab στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικών κατασκευών με 3D printers, Laser cutters και μηχανήματα CNC
Διατηρεί γραφείο διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων στη Σκιάθο.