Το πρόγραμμα «Σχολεία ανοικτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, 2017-19, Βερολίνο-Αθήνα» είχε ως στόχο να αλλάξει το πρότυπο που αφορά στην κατανάλωση ενέργειας σε 72 πιλοτικά σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και να επαυξήσει σε μόνιμη βάση την επίγνωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.
Στόχος της έκθεσης είναι, με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος EUKI σε 72 σχολεία, τη διεθνή πραγματικότητα και εμπειρία, την υπάρχουσα υφιστάμενη κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τις υπάρχουσες δομές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και τις ευκαιρίες του αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος, να προτείνει στο Δήμο Αθηναίων βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή σε όλα τα σχολεία του καθώς και για τη συνολική μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος με τη συνεργασία όλων των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου.
Το περιεχόμενο της έκθεσης περιλαμβάνει θεωρητική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των μαθητών στο πεδίο του ενεργειακού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής, περιγραφή της φιλοσοφίας, της μεθοδολογίας και της υλοποίησης του προγράμματος, τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες και καταλήγει σε συμπερασματικές προτάσεις προς τον Δήμο Αθηναίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα του σχεδίου δράσης γενίκευσης του προγράμματος στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας και του σταδιακού μετασχηματισμού τους σε αειφόρα σχολεία με έμφαση στην προστασία του κλίματος.
Το πρόγραμμα και οι ειδικότεροι στόχοι του
Το πρόγραμμα (Οκτώβρης 2017 – Ιανουάριος 2020) στόχευε στη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην προστασία του κλίματος, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων (κατά 5%) καθώς και στην ενίσχυση των προσπαθειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι πολίτες που βιώνουν ήδη και θα βιώσουν περισσότερο στη ζωή τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος, στη μείωση της σπατάλης ενέργειας, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Φιλοσοφία του προγράμματος
Τα σχολικά κτίρια συγκαταλέγονται στα δημόσια κτίρια με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα. Οι λόγοι για αυτό είναι:
- Υπερβολική χρήση τεχνητού φωτός
- Μη αποδοτική κεντρική θέρμανση
- Ανεπαρκής θερμομόνωση κτιρίων
- Χαμηλή ευαισθητοποίηση των χρηστών του κτιρίου που προκαλεί μεγάλη απώλεια ενέργειας.
Με πολύ απλές ενέργειες και αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των σχολικών κτιρίων, με όλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτό.
Τα σχολεία στην Αθήνα αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου (ίσο με 7194MWh), το 60% του συνολικού ντίζελ που χρησιμοποιείται για θέρμανση (ίσο με 1611MWh) και το 30% (ίσο με 5946MWh) της κατανάλωσης ρεύματος των δημοσίων κτιρίων. Συνεπώς, η εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτά θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι για άλλες δράσεις προς όφελος της σχολικής κοινότητας.
Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το 2017 το πρώτο Κλιματικó Σχέδιο Δράσης της πóλης, που θέτει έναν στóχο μείωσης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινóμενο του θερμοκηπίου (GHG) στο 40% – σε σχέση με τις εκπομπές βάσης του 2014 – ως το 2030. Οι εκπομπές GHG βάσης στην Αθήνα υπολογίστηκαν σε 5.069.040 τόνους C02 που ισοδυναμεί με 7,63t/ανά άτομο. Η επιθυμητή μείωση που στοχεύει ειδικά σε δημοτικά κτίρια, περιλαμβανομένων σχολείων, ανέρχεται στο 52% σε σχέση με την παρούσα ενεργειακή κατανάλωση και τις αντίστοιχες εκπομπές αερίων.
Η ταυτότητα του προγράμματος
Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε κι επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative – EUKI), η οποία αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMUB). H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα στοχεύει:
- Στην ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους λόγους της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των οικολογικών, κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών που συνδέονται με τη δράση για το κλίμα.
- Στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών, μεταφοράς γνώσεων και εμπειριών και δημιουργίας δικτύων για την υποστήριξη μεταβατικών διαδικασιών για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
- Στη δημιουργία γέφυρας στα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων καθώς και της 4 ανάπτυξης ιδεών και έργων με στόχο τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για καινοτόμες και προοδευτικές κλιματικές ενέργειες.
Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. 199384/ΓΔ4-17/11/2017) και η έρευνα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιό του εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μετά από θετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρ. πρωτ. Φ15/87188/171882/Δ1).
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.